»Ida«-regissörens storslagna kärlekshistoria

Nyhet /

En man och en kvinna förälskar sig passionerat under kalla kriget i femtiotalets Europa. Pawel Pawlikowskis »Cold War« är en av årets mest hyllade filmer, en kärlekshistoria om två omaka människor som möts under en omvälvande tid.

När »Cold War« visades i Cannes belönades Pawel Pawlikowski med priset för bästa regi. Filmen har sedan dess av en rad internationella kritiker kallats årets absolut bästa. Pawlikowskis »Ida« var en festivalfavorit i Stockholm 2014 och belönades med en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film. Gemensamt för »Ida« och »Cold War« är det enastående svartvita fotot av bland andra Lukasz Zal. Även teman förenar filmerna, bland annat det mörker som dröjde kvar över Europa efter andra världskriget. Men under dessa skuggor klamrar de två själarna Zula och Wiktor sig fast vid varandra, och vägrar att släppa taget.

I ett Polen instängt bakom järnridån har musikern Wiktor av regimen fått i uppdrag att hitta talanger som bär vidare nationens stolta sångtradition. Under en audition i en liten by blir han tagen av unga Zulas förmåga att sticka ut från mängden. De två inleder en romans, som för dem från landsbygden till storstaden och vidare ut i världen. En slående vacker, filmisk skildring av en omöjlig relation i en föränderlig tid.

Text: Jesper Wallén

Köp biljetter till filmen här!

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.