Inspirationsdagen

Inspirationsdagen är Stockholms filmfestival Juniors dag för alla lärare och pedagoger. Förra året 2021 hölls den digitalt under festivalveckan och innehöll bland annat seminarium och samtal om film, barn och unga, pedagogik och såklart massvis av inspiration att ta med till klassrummet! Att delta är kostnadsfritt och allt som behövs är en anmälan. 

Den 20 april gick 2021 års digitala inspirationsdag av stapeln för alla lärare och pedagoger, och allt material fanns på vår plattform Festival on Demand. Inspirationsdagen är kostnadsfritt så missa inte chansen att ta del av årets program och få massor av inspiration att ta med till klassrummet. Mer info kommer snart.

För att komma åt materialet behövs ett inlogg till plattformen och det fås efter en anmälan till oss. OBS, det är inte samma inlogg som till filmvisningarna utan du behöver anmäla intresse för deltagande av inspirationsdagen till oss. 

Anmälan skickas till junior@stockholmfilmfestival.se 

INSPIRATIONSDAGEN 2021 INNEHÅLLER

  • Möt vår pedagogiska verksamhet: Vi på Stockholms filmfestival har i över 10 år besökt skolor och gymnasium i hela Stockholms län för att tillsammans med barn och unga undersöka filmens värld med hjälp av våra filmverkstäder. De tre olika verkstäderna presenteras av vår projektledare för den pedagogiska verksamheten. Nytt för i år är att vi med vår digitala filmverkstad når hela Sverige! Vill du redan nu läsa mer om vår pedagogiska verksamhet och våra filmverkstäder så kan du göra det här
  • Årets tema - En annorlunda tid: I samband med årets tema så ger vi er inspiration till att kunna jobba vidare med frågor kring denna annorlunda tid även efter festivalens slut och uppmuntra barn och unga att fortsätta berätta sina berättelser, dela med sig och skapa historier. Detta görs med hjälp av vår pedagogiska verksamhet och projektet Tillsammans för Sverige - En del av Fryshuset. Inspireras av dessa fantastiska projekt och ta med er det direkt in till klassrummet! 

Våra lärarhandledningar finns också på vår hemsida för er att kunna fördjupa filmdiskussionerna efter filmvisningarna.

Som sidotema har vi temat unga, sex och relationer som avspeglas i våra samarbetspartners Svenska Filminstitutet och Polisen som har olika vinklar på detta.

  • Polisen: Nu i vår har polisen lanserat en nationell brottsförebyggande satsning "Delbart", om att ta, ha och dela nakenbilder bland barn och unga. "Delbart" passar in på årets tema "En annorlunda tid" på Stockholms filmfestival junior, eftersom en konsekvens av pandemin är att unga spenderar mer tid på nätet och med det kommer också en ökad utsatthet på sociala medier och andra digitala plattformar. Ta del av polisens utbildningsfilm för att öka kunskapen hos era elever om att förebygga sexualbrott mot barn på nätet. Till filmen hör också ett utbildningsmaterial till stöd för diskussioner i klassrummet. Läs mer: polisen.se/delbart
  • Webbinarium: Sex, relationer och film – ett webbinarium för nutidens pedagoger. 2021 års digitala film i skolan-dag har tema sex, samtycke och relationer. I samarbete med RFSU och UR arrangerar Filminstitutet ett webbinarium som rymmer såväl diskussion som konkreta verktyg och vägledning. I samtalet medverkar en rad experter, från sexualupplysare till filmkonstnärer. Stockholms filmfestival Junior erbjuder detta webbinarium i samarbete med Filminstitutet. Lär mer om SFIs pedagogiska event här.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.