Öppningsfilm: »Parallella mödrar«

Nyhet /

Barndom, mammor, åtrå och skapande. Den spanska filmlegendaren Pedro Almodóvar riktar återigen blicken mot några av livets smärtpunkter, och passar på att dekonstruera moderskapsbegreppet i årets hyllade öppningsfilm – »Parallella mödrar«

  I »Parallella mödrar« finns tre mammor i olika åldrar, med olika livsbanor och förutsättningar. Det gemensamma för Janis, Ana och Teresa – med den fenomenalt brokigt castade skådespelartrion Penélope Cruz, Milena Smit och Aitana Sánchez-Gijón i rollerna – är att de konsekvent avviker från etablerade moderskapsideal. Fotografen Janis (Cruz, troligtvis i sin bästa roll någonsin) närmar sig fyrtio och har en relation med en gift man som gör henne gravid.  På förlossningsavdelningen stiftar hon bekantskap med en annan blivande mor, tonåriga Ana (Smit), hennes egen raka motsats.

Deras döttrar föds samma dag och de nyblivna mammorna anar inte hur detta flyktiga möte kommer att påverka deras framtid.  Med i bilden finns också Anas mor, skådespelaren Teresa (Sánchez-Gijón) som knappast jublar över utsikten att få passa barn och än mindre över att bli kallad mormor.

  — »Parallella mödrar« handlar förutom om olika typer av moderskap om skuld, om tystnaden i det historiska minne i vårt land, men även om systerskap, om kvinnornas förmåga att stödja varandra, säger regissören i en hälsning till festivalen.

Liksom i andra kultfilmer av den spanska mästaren blandas högt och lågt i »Parallella mödrar« – såpoperakomik går i närkamp med människolivets blodigaste allvar. José Luis Alcaines pastell-färgsprudlande foto och Alberto Iglesias stundtals skrämmande, hotfullt klingande musik bjuder på oavbruten spänning och bitvis gastkramande ångest. Almodóvar tillåter sig dock aldrig att frossa i sina mödrars brister, deras fel eller kval. Bitterheten går hela tiden hand i hand med en stor ömhet. Förtvivlan mjukas upp med humor och smärtan efter ödets grymma slag får chans att läkas med tid och kärlek.

FESTIVALINVIGNING + ÖPPNINGSFILM »PARALLELLA MÖDRAR«

ONS 10/11 KL.18:00, SKANDIA

BOKA BILJETTER

 

Text: Kasia Syty

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.