Provokativa regissören Gaspar Noé tillbaka i enastående form

Nyhet /

Den egensinnige regissören Gaspar Noé är tillbaka med den explosiva filmen »Climax«. Det är en mörk drogtripp genom dansnummer och skräck. En kollektiv masspsykos med slående och utmanande foto, färg och ljus.

Gaspar Noé har de senaste decennierna varit en av de främsta och mest nyskapande regissörerna i Frankrike och världen – med sitt utmanande av filmkonstens normer. Han belönades med Bronshästen på Stockholms filmfestival för bästa film 2002 för sitt kontroversiella och nyskapande drama »Irréversible«. Festivalen har även visat hans brutala debutfilm »Ensam mot alla« och storslagna »Enter the Void«.

Hans provokativa ocg experimentella sida bär över från tidigare filmer som »Ensam mot alla«, »Irréversible« och »Enter the Void« in i »Climax«. Filmen tar ingen hänsyn till vad tittaren förväntar sig av en film när det kommer till struktur. Visuellt framstår spektakulära färger, unika kamerarörelser och långa, välkoreograferade tagningar. Det hela resulterar i en film som enbart Gaspar Noé skulle kunna ha gjort.

En grupp dansare samlas en kall vinternatt i en tom och avlägsen skolbyggnad för att repetera. Deras bål har blivit spetsad med hallucinogena droger och de alla faller längre och längre ner in i ett mardrömsliknande tillstånd.

När dansarnas nyktra tillstånd blir allt mer dimmigt möts tittarna av en originell blandning av musik och skräck. Två genrer som vanligtvis inte möts på detta sätt. Ett dansnummer kan följas av en gastkramande scen.

Text: Jesper Wallén

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.