Stockholm Lifetime Achievement Award 2021: Jane Campion

Nyhet /

Under Stockholms internationella filmfestival tilldelas Stockholm Lifetime Achievement Award 2021 den Nyzeeländska filmikonen Jane Campion. Hon tar emot Bronshästen under ett Face2Face-samtal, live på Zoom.

– Jane Campion är en unik regissör som slog igenom, och dessutom vann Guldpalmen under en tid då det var i princip omöjligt för kvinnor att få göra film. Hon är en av våra största filmskapare och en stor förebild. Därför är det en ära att hedra henne med Stockholm Lifetime Achievement Award 2021, säger Git Scheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival.

Den banbrytande filmregissören Jane Campion, som var den första kvinnan att vinna Guldpalmen 1993, har de senaste åren bland annat arbetat med den kritikerrosade tv-serien »Top of the Lake«. Efter 12 års uppehåll från vita duken återvänder hon nu med det kritikerrosade western-dramat »The Power of The Dog«, med Kirsten Dunst och Benedict Cumberbatch i rollerna. Filmen granskar föråldrad maskulinitet i cowboymiljö, och är en både otäck och enormt skickligt regisserad karaktärsstudie.

Motivering:

Stockholm Lifetime Achievement Award 2021 tilldelas en orubblig regissör vars originalitet och vilja att tänja på gränser utmärker henne som filmisk pionjär. Hennes bildvärld har för evigt etsat sig fast på våra näthinnor och format filmhistorien i kompromisslösa skildringar av mänsklig komplexitet. Campions tonsäkerhet gör att hennes konstnärskap lämnat avtryck som kommer leva för evigt.

Stockholm Lifetime Achievement Award tilldelas en inom film verksam person vars livsverk Stockholms filmfestival vill belysa och hedra. Det prestigefyllda priset i form av den 7,3 kg tunga Bronshästen – världens tyngsta filmpris. Prisets utformning är en parafras på den svenska dalahästen och är skapad av formgivaren Fredrik Swärd. Bland tidigare mottagare av priset hittas storheter som Claire Denis, Susan Sarandon, David Cronenberg, Lauren Bacall, David Lynch, Mike Leigh, Isabella Rossellini, Martin Scorsese och Francis Ford Coppola.

Prisutdelning + F2F i samband med visningen av filmen »The Power of the Dog« på Skandia kl 18:00 lördagen den 13 november.

BOKA BILJETTER

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.