Drabbande debut som dröjer sig kvar

Nyhet /

Den svensk-costaricanska regissören Nathalie Álvarez Meséns uppmärksammade debutlångfilm är en cineastisk kärleksförklaring till det övernaturliga, fylld av magisk realism och naturmystik.  

Den 40-åriga, tillbakadragna Clara lever med sin familj i en liten övergiven costaricansk bergsby, under vingarna på en överbeskyddande matriark. Clara sägs ha kontakt med Gud, och med sina inneboende helbrägdakrafter undsätter hon den religiösa lokalbefolkningen. Hon botar sjuka och vilsna och vårdar passionerat alla levande organismer omkring sig, inte minst sin älskade häst Yuca. Men hennes lojalitet och hängivenhet till familjen och byborna krockar så småningom med en längtan efter något mer. En spirande nyfikenhet och ett sexuellt uppvaknande tar henne på en resa bort från det lilla samhällets snäva förväntningar - mot friheten. 

Filmen är producerad av Nima Yousefi (årets Producer on the Move) och visades i Cannes i den prestigefyllda sidosektionen Director's Fortnight. Det hisnande filmfotot signerat Sophie Winqvist Loggins (»Aniara«, »Pleasure«) har blivit omskrivet, liksom huvudrollsinnehavaren, den karismatiska dansaren Wendy Chinchilla Araya, vars hypnotiskt intensiva blick och rörelser förhäxar från första filmrutan. Med stöd av Nathalie Álvarez Meséns intelligenta regi skapar Chinchilla Araya i rollen som Clara ett unikt kvinnoporträtt som med närmast dokumentär kraft tränger ut genom bioduken. 

Allting klaffar i Nathalie Álvarez Meséns starka långfilmsdebut, som nyligen utsågs till Costa Ricas Oscarsbidrag. »Clara Sola« är en film som dröjer kvar i sinnet långt efter att man har sett den. En berättelse som tar klivet ut i filmmediets outforskade marker - till en plats där samtidens törst efter andlighet och magi kan finna ro. Och en naggande påminnelse om att våga lyssna på sin inre röst och tro på styrkan hos kraften som slumrar i varje människosjäl. 

Här kan du läsa recensioner om Clara Sola:
Screendaily
Variety

KÖP BILJETTER

Text: Kasia Syty

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.