Paneler, seminarier & presentationer

Panelsamtal med Sahraa Karimi

Regissören Sahraa Karimi blev utsedd till den första kvinnliga chefen för den afghanska filmorganisation under 2019 och är än idag den enda kvinnan i Afghanistan med en doktorsexamen i filmvetenskap. Karimi flydde Afghanistan i augusti 2021 och sedan Talibanbelägringen har Karimi har varit i framkant med att förespråka mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i landet. Karimi kommer att vara chef för årets festivalsjurykommitté och deltar på panelsamtal om ovannämda ämnen.

Denna panel möjliggörs av stöd från Svenska institutet. 

När: 11 November, 13:00-14:00
Var: Kulturhuset
OSA här

PARADIGMSKIFTE - MÖT STREAMARNA  

Framsteg inom teknologi har alltid varit i framkant inom filmskapande. I modern tid har en stor del av denna utveckling fokuserats på distributionsplattformar och hur vi konsumerar film. Med streamingplattformar som ser så stora framgångar på marknaden har det blivit allt mer vanligt att streamingtjänsterna går bortom distribution och in i produktionsvärlden. Följ med oss ​​när vi träffar fyra av de mest etablerade streamingföretagen och hör deras planer kring nordiska originalproduktioner.

När: 16 November
Var: Mauritz, Filmhuset.

10.00-10.30: Från HBO Max hålls en presentation av Christian Wikander, Commissioning Editor och VP Original Programming på HBO Nordic. OSA här

11.00-11.30: Från Netflix hålls en presentation av Jenny Stjernströmer Björk, Director of Nordic Originals på Netflix. OSA här

12.00-12.30: Från Amazon Prime Video hålls en presentation av Karin Lindström, Head of Originals Nordic på Amazon Studios. OSA här

Digitalt: Från Nordic Entertainment Group hålls en presentation av Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Nordic Entertainment Group. (Digitalt)

 

STOCKHOLM - NORDENS STÖRSTA FILMREGION

Film Stockholm är en regional filmfond som ägs av Region Stockholm och drivs i nära samarbete med Stockholms stad. Deras uppdrag är att skapa förutsättningar för film- och tv-produktion i huvudstadsregionen genom samproduktion, filmkommissionär verksamhet och talangutveckling. Med oss har vi Kristina Colliander, VD för Film Stockholm, och Anne-Marie Söhrman Fermelin, seniorkonsult för långfilm och tv-drama. Även Paula Ciliberto från Region Gotland medverkar.

Stockholms filmkommission är en del av Film Stockholm och ger filmskapare hjälp med tillstånd, resurser, logistik med mera. De fyller funktionen för en smidig kommunikation mellan filmindustrin, myndigheter och andra organisationer som kan vara relevanta för din filmproduktion. I den här presentationen får vi lära oss mer om det tekniska bakom att filma i Stockholm. Filmkommissionären Daniel Chilla kommer berätta mer kring detta.

När: 17 November, 10.00-11.00
Var: Mauritz, Filmhuset.
OSA här

Visioner i svensk film 2030

För att fira det efterlängtade återvändandet av den tillfälligt nedbromsade kulturindustrin bjuder vi in dig att ta klivet framåt med oss in i framtiden för den svenska filmindustrin.

Diskussionen kommer att fokusera på framtidsutsikter och utmaningar för den svenska filmindustrin och kommer att ta upp viktiga frågor som jämlikhet, representation, konstnärlig vision och ekonomiskt stöd. Ämnena kommer att vara mycket relevanta för alla, specifikt för filmindustrin. Det vill du inte missa!

Med oss ​​på denna panel har vi Jon Asp (POV Film), Anna Croneman(Dramachef på SVT) och Lisa Langseth (författare och regissör). Evenemanget modereras av journalisten Hynek Pallas och kommer att hållas på svenska.Fler paneldeltagare kommer att annonseras.

När: 17 November, 11.30-13.30
Var: Mauritz, Filmhuset.
OSA här

HÅLLBAR FILMPRODUKTION: COSTA BRAVA, LEBANON 

Costa Brava, Lebanon tar itu med miljöförstörelser och krisen i Libanon men även filmindustrins tystnad kring hållbarhet. Filmskaparna såg till att stödja filmens politiska budskap genom att använda hållbara metoder för varje steg i produktionen. Slutresultatet är ett starkt politiskt budskap och en film som föregår med gott exempel hur framtiden för hållbart filmskapande kan se ut.

Greener Screen är ett företag som ägnar sig åt att hjälpa film-, TV- och den digitala medieindustrin att bli mer hållbara. I detta seminarium kommer de att dela med sig av sin expertis och kunskap. En av producenterna för Costa Brava, Lebanon, Myriam Sassine, kommer att leda oss genom hennes erfarenhet och arbetsprocess av att driva en hållbar produktion.

Digital punkt, tillgängligt 16-18 November. 

THE FEMALE NEW WAVE  

Antalet kvinnliga regissörer som har gjort sig ett namn inom filmindustrin har gått kraftigt upp de senaste åren, och fortsätter att växa. Enbart detta år, har de största filmpriserna på filmfestivaler vunnits av kvinnliga filmskapare (Cannes, Venedig, San Sebastian). Den här panelen kommer att diskutera kvinnligt regissörsskap då, nu och framtiden i en mer jämställd filmindustri.

Panelen kommer bestå av de festivalaktuella regissörerna Luàna Bajrami och Nathalie Álvarez Mesén, samt förra chefen för Svenska filminstitutet Anna Serner. Mer paneldeltagare kommer avslöjas längre fram!

När: 17 November, 14:00-15:00
Var: Mauritz, Filmhuset
OSA här

You’re My Inspiration

I det här seminariet, tillsammans med en bred blandning av kreatörer från olika områden av filmproduktion, kommer vi att gräva djupare i diskussionerna kring motivation, mål och inspiration. Medverkande i samtalet är bland annat regissören från festivalfilmen The Hill Where Lionesses Rorar, Luàna Bajrami.

Programmet innehåller också en inspirerande mini-föreläsning av filmvetare, professorn och festivalfavoriten Nadi Tofighian samt en uppdatering kring pågående Moving Sweden projekt. Vi kommer även att få träffa förra årets Wild Card vinnare Sebastian Johansson Micci, Elsa Rosengren och Nathalie Álvarez Mesén. Programmet avslutas med tillkännagivandet av årets Wild Card vinnare.

Seminariet är ett samarbete mellan Stockholms internationella filmfestival, Svenska filminstitutet och SVT.

När: 16 November, 13.30-16.30
Var: Victor, Filmhuset.
OSA här
Digital OSA här

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.