Stafettfilmen

Stafettfilmen är ett nationellt kortfilmsprojekt som innebär att skolor runt om i Sverige spelar in en scen var av en och samma film. Filmens handling lämnas över likt en stafettpinne från skola till skola och resultatet blir en film som skapats och porträtterats av olika barn och unga i hela Sverige.

Projektet uppmuntrar barn och unga i hela Sverige att skapa film och ger deltagarna möjlighet att vara kreativa tillsammans, fast på distans.

__________________________________________________________________________

2022-2023

 

ANMÄL INTRESSE FÖR MEDVERKAN I STAFETTFILMEN 2022-2023

Det går just nu att lämna intresseanmälan till Stafettfilmen som genomförs under mars-maj månad. Lämna en intresseanmälan - om din klass blir utvald blir du kontaktad av oss. 

OBS! Vi söker denna gång endast medverkan från högstadie-klasser

Du når intresseanmälan här.

Vad är en stafettfilm och hur funkar det?  
Stafettfilm innebär att olika klasser i Sverige spelar in varsin del av en och samma film. Filmens handling lämnas alltså över likt en stafettpinne från skola till skola och resulterar sedan i en film där berättelsen skapas och porträtteras av olika elever från norr till söder.   

De utvalda klasserna får ett digitalt paket där det ingår:  
- information, detaljerade instruktioner, deadlines etc. 
- tips och råd inför filmning  
- manus med utvalda scener som ska spelas in 
 
Detta digitala paket skickas ut i december till de utvalda skolorna och klasserna har sedan ca 8-12 veckor på sig att spela in sina scener. När scenerna är klara skickas materialet in till oss på Stockholms filmfestival där allt material klipps ihop av oss för att skapa en film.  

Den färdiga Stafettfilmen kommer sedan att publiceras på Stockholms filmfestivals hemsida samt visas under Juniorfestivalen 2023. Det kommer också finnas möjlighet att träffa de övriga deltagande klasserna digitalt för att ha en dialog om filmprocessen. 

__________________________________________________________________________

2022-2023

Rädda framtiden 

Handling

Filmen handlar om ett gäng skolelever som får oväntat besök från framtiden. Vi får följa ungdomarna Samria, Kim och Alex som möter Xaney som kommit till vår tid genom en portal. Xaney är här för att varna oss om att framtiden är i fara. Krig har brutit ut i framtida Sverige och de lever nu i ett mörker. Eleverna får hjälp av skolans vaktmästare och de vänder sig till myndigheterna för att få hjälp. Vem kommer lyssna på dem? Kommer de att tillsammans kunna rädda framtiden? 

Medverkande skolor:  

Silverskolan, Klass 8 – Lappland 

Hedängskolan, Klass 7A – Norrland 

Innovitaskolan, Klass 8-9 – Gotland 

Örtagårdskolan, Klass 8A – Skåne 

Parkskolan, Klass 9 Blå – Jämtland 

__________________________________________________________________________

2021-2022

När mamma försvann

Handling

Filmen utspelar sig i en värld där alla mammor spårlöst försvunnit. Vi möter tre syskon som utan sin mamma blivit lämnade kvar ensamma och därför tvingats söka skydd på en av många skolor som öppnat upp för de barn som nu står utan målsman. Väl på skolan möter syskonen andra barn i samma situation och tillsammans börjar den lilla gruppen sakta men säkert undersöka vad som hänt med deras mammor. Samtidigt som barnen söker efter ledtrådar får vi även följa journalisten Kim, som också intresserat sig för händelsen med världens alla mammor. Tillslut blir mötet mellan Kim och syskonen oundvikligt och tillsammans slår de sina kloka huvuden ihop för att lösa mysteriet och rädda alla världens mammor.
 

Medverkande skolor:

Georghillsskolan 9C, Skåne
Kulturskolan Varberg åk 8-9, Halland
Hedens skola, 4A - Norrbotten
Furulundsskolan 4,6:an - Härjedalen
Åsele Centralskola, åk 5 - Västerbotten
Jämtlands gymnasium I-val 20 Film och Tv Produktion1 - Jämtland
Björngårdsskolan, 6B - Stockholm

__________________________________________________________________________

2020-2021

En annorlunda tid

Handling

Filmen handlar om skolelever under corona-pandemin och deras upplevelser. Vi får följa två elever och deras klasskompisar medan de upplever förändringarna under året som gått. Under denna annorlunda tid så får eleverna gå från att ha lektioner i klassrummet till att ha distansundervisning, inte kunna ha fritidsaktiviteter som vanligt och behöva umgås med sociala distans, till att sedan äntligen få återvända till skolan och träffa sina vänner igen. Med filmen belyste vi årets tema "En annorlunda tid" och visa hur barn och ungdomar har upplevt året som har gått och låta barnen tillsammans skapa över regiongränserna på distans men ändå tillsammans.

De utvalda klasserna

Alla deltagande klasser fick möjlighet att träffa varandra digitalt och festivalen förmedlade kontakt mellan alla skolor för att möjliggöra ett utbyte av erfarenheter och uppdateringar med varandra under projektets gång.

De deltagande klasserna:

Bergaskolan, Kiruna
Volgsjö Skola, Vilhelmina
Bosvedjeskolan, Sundsvall
Rotundaskolan, Västerås
Kymlingeskolan, Sundbyberg
Futuraskolan, Stockholm
Björkhaga skola, Botkyrka
Jensen Grundskola, Göteborg
Pauliskolan, Helsingborg
Antonskolan Blekedamm, Kristianstad

Filmen visades på Festival on Demand den 19-24 april 2021.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.