Stafettfilmen

Stockholms filmfestival Junior bjöd 2021 in grundskolor i hela Sverige till att på ett nytt kreativt sätt skapa film tillsammans i form av det nationella kortfilmsprojektet Stafettfilmen. Detta kreativa kortfilmsprojekt kommer ur att vi i år är hela Sveriges filmfestival men vill också belysa årets tema "En annorlunda tid". Projektet uppmuntrar barn och unga i hela Sverige att skapa film och de deltagande eleverna kommer kunna vara kreativa tillsammans, fast på distans. 

 

 

Vad är Stafettfilmen och hur funkar det?  

Stafettfilmen innebär att 10 olika klasser spelar in varsin scen av en och samma film. Filmens handling lämnas över likt en stafettpinne från skola till skola och resultatet blir en film som skapats och porträtterats av barn och unga från norr till söder.   

Skolor från hela landet har varit välkomna att anmäla sitt intresse för att delta i projektet. 10 klasser har valts ut till att spela in varsin scen till kortfilmen och har haft ungefär en månad på sig att skapa sina scener med stöd av vår verktygslåda med pedagogisk material, manus och instruktioner kring filmning.

Det filmade materialet skickas sedan in till oss på Stockholms filmfestival och totalt kommer 46 scener filmas som likt en stafettpinne skickas från norr till söder. Vi klipper ihop alla scener och den färdiga Stafettfilmen kommer att kunna ses både på Festival on Demand under hela festivalveckan 19-24 april men också under vår invigning på biograf Grand den 19 april. 

Stafettfilmens handling

Filmen handlar om skolelever under corona-pandemin och deras upplevelser. Vi får följa två elever och deras klasskompisar medan de upplever förändringarna under året som gått. Under denna annorlunda tid så får eleverna gå från att ha lektioner i klassrummet till att ha distansundervisning, inte kunna ha fritidsaktiviteter som vanligt och behöva umgås med sociala distans, till att sedan äntligen få återvända till skolan och träffa sina vänner igen. 

Med filmen hoppas vi kunna belysa årets tema "En annorlunda tid" och visa hur barn och ungdomar har upplevt året som har gått och låta barnen tillsammans skapa över regiongränserna på distans men ändå tillsammans. 

De utvalda klasserna

Alla deltagande klasser kommer också få möjlighet att träffa varandra digitalt och festivalen kommer att förmedla kontakt mellan alla skolor för att de ska kunna utbyta erfarenheter och uppdateringar med varandra under projektets gång.

De deltagande klasserna är: 

Bergaskolan, Kiruna

Volgsjö Skola, Vilhelmina

Bosvedjeskolan, Sundsvall

Rotundaskolan, Västerås

Kymlingeskolan, Sundbyberg

Futuraskolan, Stockholm

Björkhaga skola, Botkyrka

Jensen Grundskola, Göteborg

Pauliskolan, Helsingborg

Antonskolan Blekedamm, Kristianstad

Vill du läsa mer om detta fantastiska projekt? Följ oss då gärna på Facebook för de senaste uppdateringarna.

Filmen visades på Festival on Demand den 19-24 april 2021.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.