Torsdagens festivaltips

Nyhet /

En lektion i filmhistoria från supercineasten Mark Cousins möter verklighetsflykt i vildmarksmiljö signerat Robin Wright. Lägg därtill ett kraftfullt drama om slitningen mellan kärleken och familjen i kinesisk storstadsmiljö så har ni ett axplock av pärlorna i torsdagens festivalprogram. Här är dagens tips från festivalredaktionen:

10:00 STURE 3
»THE STORY OF FILM: A NEW GENERATION«
av Mark Cousins
Supercineasten Mark Cousins är, efter sitt mastodontverk »The Story of Film«, tillbaka med en epilog till den filmhistoriska odysséen. I »A New Generation« sätter han luppen över det senaste decenniets filmskapande för att nysta i vad som varit stilbildande, utmärkande och pådrivande under de senaste åren. Med sin säregna berättarröst och slående liknelser tar Cousins med oss på en insiktsfull resa som är ett måste för alla som älskar film om film.

13:15 STURE 2
»MONEYBOYS«
av C.B. Yi
Fei som bor i en stor kinesisk stad rör sig i den undre världen för att försörja sin familj. När det uppdagas att familjen inte accepterar Feis homosexualitet ställs han inför det svåra valet att bryta med sina rötter. Fei vill skapa ett helt nytt liv för sig själv och slängs in i ett livligt leverne fyllt av allt det som storstaden har att erbjuda. Skuld och kärlek — likaväl som kontrasten mellan storstad och landsbygd — står i fokus i detta kraftfulla drama från långfilmsdebuterande kinesisk-österrikiska C.B. Yi. »Moneyboys« tävlade i sektionen Un Certain Regard under årets upplaga av filmfestivalen i Cannes.  

18:00 SKANDIA (RED CARPET)
»LAND«
av Robin Wright
När varken utsträckta händer från terapeuten eller systern hjälper slänger Edee (Wright) sin telefon i en papperskorg, köper en yxa och ger sig ut i vildmarken. I efterdyningarna av en fruktansvärd händelse söker hon upp ett ruckel utan varken rinnande vatten eller el, mitt ute i ingenstans, och hoppas reda ut sitt psyke genom isolering – och sin mat genom jakt och fiske. Men utan erfarenheten som krävs för att överleva i naturen blir hennes ensliga tillvaro snart en fråga om liv och död. En nedtonad, och under långa stunder helt tyst Wright porträtterar varsamt och skickligt behovet av stillhet och avskildhet i naturen för att återfå kontakten med sig själv. Resultatet är en drabbande skildring av en snårig sorgeprocess.  

Röda mattan rullas ut och vi bjuder på dryck och snacks 30 min innan filmvisningen + prisutdelningen av Stockholm Achievement Award med en videohälsning från regissören Robin Wright.
 

KÖP BILJETTER

Bild: »Moneyboys«

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.